Pàgines

dilluns, 25 de març del 2013

Beneficis del patinatge artístic

El patinatge artístic és un esport molt complet, que a més de beneficiar-te físicament, et beneficies mentalment. Aquests són els seus principals beneficis:
  • Produeix un nivell més alt d'activitat muscular en malucs, cuixes i panxells que el footing o la bicicleta.
  • Els músculs realitzen en el seu moviment un gran recorregut durant períodes llargs.
  • Es treballa la part inferior del cos, allà on s'acumula el greix i on hi ha més flacciditat.
  • Produeix menys de la meitat de l'impacte en les articulacions que en el footing.
  • Augmenta l'elasticitat de les articulacions.
  • Crema més calories que el footing.
  • Millora la resistència física.
  • Enforteix les funcions cardíaques, respiratòries, circulatòries i hemostàtiques.
  • Desenvolupa l'equilibri i la concentració.
  • La ment es desconnecta de les preocupacions quotidianes, es relaxa i ajuda al descans.


dimarts, 19 de març del 2013

Puntuació

En la majoria de campionats hi ha tres jutges que puntuen. Per això s'utilitza un sistema de puntuació anomenat white. Aquest es basa en les victòries per jutges, és a dir, que compara cada patinador amb la resta depenent del nombre de jutges que li hagin donat victòria. 
Exemple: 

Patinadora 1:                                             Patinadora 2:
                      jutge1   jutge2     jutge3                 jutge1    jutge2      jutge3      
Dificultat:      2            2          10                    2,1          2,1         2,1
Estil:             2            2          10                     2,1          2,1         2,1
Suma:            4            4          20                     4,2          4,2        4,2

La patinadora 1 hauria obtingut 28 punts, i la 2 hauria obtingut 12,6. Però la guanyadora seria la patinadora 2 perquè els jutges 1 i 2 creuen que és millor que la patinadora 1. Per tant, guanya la patinadora 2 per dues victòries a una.

dimarts, 5 de març del 2013

Dansa lliure

Dins del patinatge artístic hi ha la modalitat de dansa en parelles. Dins d'aquesta modalitat hi ha la dansa lliure, la dansa original i la dansa obligatòria. 

La dansa lliure
Es pot escollir qualsevol música i ritme, els pasos són de lliure elecció però depenent de la categoria s'ha d'incloure algun element obligatòria i té unes limitacions.
Limitacions i elements obligatoris:
  • Música d'un màxim i mínim de 3min. i 30s
  • Màxim 5 separacions de 5 segons cada una.
  • Màxim 5 elevacions, en la qual no es pot fer més de 1.5 rotacions, i en les quals les mans del home no sobrepassaran les seves pròpies espatlles.
  • Màxim 5 salts.
  • Màxim 5 piruetes de no més de tres voltes.
  • Seqüència de passos en línia recte en l’eix longitudinal de la pista, en la qual no es poden tocar.
  • Seqüència de passos realitzades junts en qualsevol presa de dansa, en diagonal, serpentina o cercle.


dilluns, 4 de març del 2013

Modalitat de lliure

En el patinatge artístic hi ha una modalitat anemonada "lliure". Aquesta consisteix en realitzar un ball amb diferents elements. En cas de competir en aquesta modalitat es valoren dos aspectes: el mèrit tècnic i dificultat dels elements, i la impressió artística, que puntua l'execució harmònica dels elements reflectint en la interpretació el caràcter de la música.
Alguns dels elements que primer s'aprenen en aquesta modalitat són:

FIGURES
  • Canó: Consisteix a ajupir-se mentre es patina estirant una cama endavant sense que toqui al terra. 
  • Àngel: s'aixeca una cama, formant 90º amb les dues cames, mentre patines. Es pot fer endavant o enrere, amb una cama o l'altre.
  • Àncora: Passant una mà per darrere el cos t'agafes un peu i l'estires tan amunt com pots sense desequilibrar-te mentre patines endavant o enrere. 
SALTS
  • Puntada a la lluna: Patinant endavant s'estira el peu dret endavant i es colpeja sense gaire força contra el terra, fent un saltet sense gir i caient amb la cama esquerra al terra.
  • Salt del tres: Salt de mitja volta, es comença patinant enrere, s'aixeca la cama esquerre per fer mitja volta i quedar patinant endavant mentre que la cama dreta s'aixeca del terra, dóna impuls i es salta mitja volta (sempre girant cap a l'esquerre) i es cau amb la cama dreta al terra.
  • Metz: es patina enrere s'aixeca la cama esquerre i aquesta s'impulsa amb el taco contra el terra fent una volta sencera (girant ca a l'esquerre) i caient després amb la cama dreta al terra.
PIRUETES
  • Pirueta de dos peus: girar tot el cos (sempre cap a l'esquerre) sense perdre l'equilibri, amb els dos peus a terra i junts.
  • Pirueta amb un peu: el peu esquerre al terra i fent girar (cap a l'esquerre) tot el cos sobre un peu mentre l'altre està aixecat. El peu que està al terra ha de girar cap a l'interior i enrere.


divendres, 1 de març del 2013

Història del patinatge artístic

El primer inventor dels patins de rodes va ser l'holandès Hoans Brinker. Més tard, al 1770 un belga anomenat Jean-Joseph Merlin va crear uns patins de quatre rodes metàl·liques posades en línia. 
Al 1819 es va establir la primera patent comercial del patí en línia amb tres rodes
D'aquesta mateixa època es tenen notícies de la primera representació, el ballet Der Maler oder die Wintervergnügen (El pintor o els plaers hivernals) en què apareixien patinadors sobre rodes simulant el patinatge sobre gel.

Al llarg del segle XIX van aparèixer més models de patins, tots ells amb les rodes en línia i que no permetien prendre les corbes. El primer patí amb dues rodes a cada costat, va ser inventat pel nord-americà James Plimpton el 1863. Aquest patí era molt més maniobrable, i més tard s'hi va incorporar un bloc de goma per frenar. Aquests patins van permetre el desenvolupament del patinatge artístic sobre rodes.

A l'abril de 1924 es va fundar a Montreux (Suïssa) la Federation Internationale du Patinatge a Roulotte (FIPR). La FIPR va organitzar els primers campionats de patinatge artístic al 1947, a Washington, EUA. Més tard, l'organització va passar a anomenar-se Federation Internationale de Roller Skating (FIRS). 

La FIRS està reconeguda pel Comitè Olímpic Internacional com la representant de totes les disciplines de patinatge sobre rodes, un primer pas necessari perquè s'accepti aquest esport en els Jocs Olímpics .